فهرست مطالب

مجله راهبردهای نوین تربیت معلمان
پیاپی 15 (بهار و تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • حسین عباسی* صفحات 1-29
    هدف از انجام پژوهش حاضر، اثربخشی آموزش تفکر انتقادی بر عزت نفس دانش آموزان دختر کلاس ششم ابتدایی شهرستان خرم آباد است. روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون است. جامعه آماری پژوهش حاضر کل دانش آموزان دختر کلاس ششم شهرستان خرم آباد در سال تحصیلی 99/98 هستند که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای چندمرحله ای تعداد 30 دانش آموز انتخاب گردید و به قیدقرعه در دو گروه آزمایش (15 نفر) و گواه (15 نفر) قرار گرفتند. ابزار گردآوری داده ها در این پژوهش، پرسش نامه آزمون عزت نفس (کوپر اسمیت) در گروه آزمایش و گواه قبل و بعد از مداخله است. افراد گروه آزمایش در 10 جلسه 50 دقیقه ای جهت آموزش تفکر انتقادی شرکت نمودند سپس از هر دو گروه (آزمایش و کنترل) پس آزمون گرفته شد. داده های گردآوری شده با آمار استنباطی، تحلیل کواریانس چندمتغیری مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفته و نتایج نشانگر کارایی و اثربخشی روش بوده و تمام فرضیه های پژوهش تایید گردید؛ بنابراین می توان نتیجه گرفت که آموزش تفکر انتقادی اعتمادبه نفس دانش آموزان را افزایش می دهد. همچنین پیشنهاد می شود در مدارس ساعاتی را به آموزش تفکر انتقادی اختصاص داد.
    کلیدواژگان: مهارت تفکر انتقادی، اثربخشی، عزت نفس، دانش آموزان پایه ششم ابتدایی
  • اعظم غلامی*، طاهره سادات حسینی، نسترن دراج صفحات 31-48
    هدف از این تحقیق بررسی تاثیر کاربرد روش اسکمپر بر میزان پیشرفت تحصیلی و خلاقیت دانش آموزان دختر در آموزش مجازی درس زیست شناسی پایه دهم دبیرستان طالقانی شهرستان رودهن در سال تحصیلی 1400-1399 است. از جامعه آماری دو کلاس به صورت تصادفی با  64 نفر دانش آموز انتخاب شد که یک کلاس با روش اسکمپر و کلاس دیگر به روش سنتی توسط یک دبیر تحت آموزش مجازی به صورت آنلاین قرار گرفتند. پژوهش به صورت نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون انجام شد. برای بررسی اثر روش اسکمپر بر خلاقیت از پرسش نامه خلاقیت تورنس استفاده شد. به منظور بررسی فرضیه های تحقیق و تحلیل داده ها از آمار توصیفی و استنباطی استفاده شد. نتایج حاصل نشان داد دو گروه آزمایش و گواه در متغیر پیشرفت تحصیلی، دارای تفاوت معنی داری نمی باشند؛ اما در متغیر خلاقیت، تفاوت معنادار است. به طورکلی نتایج نشان داد آموزش مجازی درس زیست شناسی به روش اسکمپر از نظر درک مفهومی مطالب و پیشرفت تحصیلی بدون تاثیر است و مداخله آن در تدریس فقط موجب افزایش میزان خلاقیت در دانش آموزان می شود.
    کلیدواژگان: اسکمپر، آموزش مجازی، پیشرفت تحصیلی، خلاقیت، زیست شناسی
  • ناهید ثامتی*، فاطمه امامقلی وند، سید محسن موسوی، مریم رستمی، فائزه محمد اسمعیلی صفحات 49-64

    پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش رشته تحصیلی دوره متوسطه با عملکرد حرفه ای فارغ التحصیلان رشته آموزش ابتدایی دانشگاه فرهنگیان انجام شد. روش پژوهش از نوع آمیخته بود. جامعه آماری پژوهش کلیه فارغ التحصیلان رشته آموزش ابتدایی سال 95 تا 98 دانشگاه فرهنگیان کشور و مدیران آن ها بود که باتوجه به نوع رشته تحصیلی دوره متوسطه از هر یک از رشته های ریاضی، تجربی و انسانی 40 نفر به شیوه تصادفی خوشه ای انتخاب شدند معلمان در بخش کمی به پرسش نامه استانداردهای ارزشیابی و عملکرد حرفه ای معلمان نولان و هوور (2011) پاسخ دادند که براساس پژوهش علوی فرد (1396) پرسش نامه از روایی و پایایی مناسبی برخوردار است. در بخش کیفی، معلمان و مدیران به مصاحبه نیمه ساختاریافته بر اساس پرسش نامه باز پاسخ به صورت آنلاین پاسخ دادند. بر اساس نتایج تحلیل واریانس چندمتغیری اثر تعاملی نوع رشته تحصیلی دوره متوسطه و جنسیت ازلحاظ آماری معنی دار نبود. همچنین نتایج تحلیل واریانس تکراهه اثر مستقل جنسیت، نوع رشته تحصیلی دوره متوسطه و میزان عملکرد حرفه ای معلمان ازلحاظ نوع استان ازلحاظ آماری معنی دار نبود. بر اساس یافته های کیفی؛ فارغ التحصیلان و مدیران تاثیر مثبت رشته دبیرستان را در عملکرد حرفه ای معلمان ابتدایی موثر دانسته اند.

    کلیدواژگان: دانشگاه فرهنگیان، رشته تحصیلی دوره متوسطه، عملکرد حرفه ای، فارغ التحصیلان آموزش ابتدایی
  • کمال نصرتی هشی*، محمدرضا برزگر پیرالقر صفحات 65-89

    هدف پژوهش، بررسی وضعیت و چالش ها در ارتباط با مسیولیت پذیری دانش آموزان در کلاس های مجازی در عصر کرونا و دستیابی به راهکارهای تجربه شده توسط معلمان و والدین و متخصصین تربیت جهت افزایش مسیولیت پذیری کودکان بود. در این پژوهش با استفاده از روش پدیدارشناسی، در گام اول مصاحبه ای از 21 معلم شهر اردبیل درباره شناسایی چالش و مشکلات موجود در بحث مسیولیت پذیری انجام گردید که اکثریت بر وجود چالش مسیولیت پذیری باور داشتند. سپس برای غلبه بر چالش ها، راهکارهایی توسط معلمان جهت ارتقای مسیولیت پذیری دانش آموزان ارایه شد. در گام بعدی از تعداد 26 والدین، جهت شناسایی چالش ها در ارتباط با مسیولیت پذیری فرزندانشان مصاحبه ای صورت گرفت. یافته ها نشان داد که از نظر والدین، فرزندانشان مسیولیت پذیری بالایی داشتند. برای ارتقای مسیولیت پذیری دانش آموزان، والدین راهکارهایی نیز ارایه دادند. درنهایت از تعداد 10 متخصص تعلیم وتربیت مصاحبه ای درباره دلایل تضاد نظر والدین و معلمان و همچنین دستیابی به راهکارها جهت غلبه بر چالش ها مصاحبه ای صورت گرفت. از راهکارهای ذکر شده می توان به مواردی همچون ارایه الگوی مناسب مسیولیت پذیری، تفهیم مفهوم مسیولیت پذیری و تاثیر آن، تشویق به انجام کارها توسط کودک، مسیولیت سپاری در محیط خانواده و مدرسه، نوشتن قوانین مسیولیت پذیری، واگذاری مدیریت زندگی شخصی به خود فرد، عدم سرزنش و امرونهی در انجام کار ها، عدم محبت وافر به کودک و عدم تکلیف دهی و وظیفه سپاری به صورت کلی و مبهم اشاره کرد.

    کلیدواژگان: مسئولیت پذیری دانش آموزان، کلاس های مجازی در عصر کرونا، چالش ها و راهکارها، تجربه زیسته معلمان، والدین و متخصصان
  • سید صادق نبوی* صفحات 91-126

    پژوهش حاضر با هدف بررسی چگونگی ارزیابی مولفه های مصاحبه تخصصی داوطلبان ورود به حرفه معلمی در ایران انجام شد. روش  روش پژوهش مورد استفاده ترکیبی از نوع اکتشافی است. جامعه آماری شامل کلیه اعضای هیات علمی و مدرسان مدعو دانشگاه فرهنگیان بودند که در بخش کیفی تعداد 18 عضو هیات علمی و 20 مدرس مدعو با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند و در بخش کمی تعداد 372  نفر با روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. از مصاحبه نیمه ساختاریافته و پرسشنامه محقق ساخته برای جمع آوری داده های موردنیاز استفاده شد. برای تحلیل داده های کیفی از روش تحلیل مضمون و جهت تحلیل داده های کمی از آزمون t تک گروهی و طیف مطلوبیت استفاده به عمل آمد. نتایج پژوهش نشان می دهد که از دیدگاه اعضای هیات علمی و مدرسان مشکلات فرایند مصاحبه داوطلبان جهت ورود به حرفه معلمی از لحاظ محتوا در شش مقوله اصلی قرار دارد. همچنین وضعیت ارزیابی مولفه های مصاحبه تخصصی مناسب نبوده و نیاز به اصلاحاتی دارد. با توجه به یافته ها می توان نتیجه گرفت که مولفه های مصاحبه تخصصی داوطلبان ورود به حرفه معلمی بنا به دلایل گوناگونی به طور دقیق توسط مصاحبه گران مورد ارزیابی قرار نمی گیرد. لذا به منظور پذیرش داوطلبانی برخوردار از صلاحیت های حرفه ای، با انگیزه و علاقه مند، دارای سلامت جسمانی و روانی مناسب برای ورود به حرفه معلمی پیشنهاد می شود از نتایج آزمایش های پاراکلینیکی و آزمون های روانی در کنار مصاحبه تخصصی برای ارزیابی سلامت جسمانی و روانی، و ویژگی های شخصیتی داوطلبان استفاده شود.

    کلیدواژگان: پذیرش دانشجو، تربیت معلم، مصاحبه تخصصی
  • محمود محمدی*، حسن علی گرمابی صفحات 127-149

    هدف این مقاله بررسی تجربیات فارغ التحصیلان رشته آموزش علوم اجتماعی از دروس تخصصی رشته آموزش علوم اجتماعی در دانشگاه فرهنگیان البرز است. روش پژوهش، روش کیفی با رویکرد پدیدارشناسی است. جامعه آماری پژوهش، فارغ التحصیلان رشته آموزش علوم اجتماعی در سال تحصیلی 1400-1401 از دانشگاه فرهنگیان البرز هستند. نمونه های مورد بررسی 20 نفر از فارغ التحصیلان رشته آموزش علوم اجتماعی هستند. نمونه ها به شیوه هدفمند انتخاب شدند و تعداد نمونه ها بر اساس اصل اشباع نظری تعیین شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات روش مصاحبه نیمه ساختاریافته و روش تحلیل اطلاعات، تکنیک تحلیل مضمون است. تجربیات زیسته فارغ التحصیلان رشته آموزش علوم اجتماعی از دروس تخصصی رشته آموزش علوم اجتماعی در 5 مقوله و 2 مضمون اصلی دسته بندی شدند. مقولات تغییرات دانشی، تغییرات نگرشی و تغییرات مهارتی در مضمون تجربیات یادگیری از دروس تخصصی تقسیم بندی شدند. مقولات مسایل مرتبط با محتوای دروس و مسایل مرتبط با ارایه دروس، در مضمون مسایل آموزشی دروس تخصصی دسته بندی شدند. یافته های پژوهش نشان می دهد علی رغم اینکه دروس تخصصی موجب یادگیری و تغییرات شناختی، نگرشی و مهارتی در دانشجو معلمان شده است، اما دروس تخصصی رشته آموزش علوم اجتماعی در طراحی محتوا و ارایه دروس تخصصی با مسایل و مشکلاتی همراه بوده است.

    کلیدواژگان: برنامه درسی تجربه شده، دروس تخصصی، پدیدارشناسی، فارغ التحصیلان، آموزش علوم اجتماعی
  • جعفر ترک زاده*، ولی احمد کرماج صفحات 151-178
    هدف پژوهش حاضر، بررسی رابطه شایستگی های مدرسان با تجارب دوره دانشجویان دانشگاه فرهنگیان کردستان بود. در این پژوهش از طرح پژوهش ترکیبی (کمی - کیفی) از نوع آشیانه ای استفاده شد. در بخش کمی از روش توصیفی - همبستگی استفاده گردید. جامعه آماری پژوهش متشکل از 720 نفر دانشجویان سال آخر دانشگاه فرهنگیان استان کردستان بودند که با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای 30/0 از خوشه ها انتخاب شدند و به منظور سنجش متغیرهای پژوهش از دو مقیاس محقق ساخته شایستگی (فنی، رفتاری و زمینه ای) و مقیاس محقق ساخته تجارب دوره تحصیلی دانشجویان استفاده گردید. داده های به دست آمده با استفاده از روش همبستگی پیرسون و مدل معادله ساختاری تجزیه وتحلیل شد. در بخش کیفی پژوهش نیز از مطالعه پدیدارشناسی استفاده شد و مشارکت کنندگان شامل 33 نفر از دانشجو- معلمان دانشگاه فرهنگیان بودند. در این بخش از پژوهش از روش نمونه گیری هدفمند از نوع «معیار» استفاده شد. روش جمع آوری داده های کیفی مصاحبه نیمه ساختمند با دانشجومعلمان بود که به منظور اعتبارسنجی نتایج کیفی از تکنیک های اعتبارپذیری و اتکاپذیری استفاده شد. جهت طراحی چارچوب رابطه بین شایستگی های مدرسان با تجارب دوره تحصیلی دانشجویان از روش تحلیل شبکه مضامین استفاده گردید. نتایج این پژوهش نشان داد که شایستگی های مدرسان با تجارب دوره تحصیلی دانشجویان دانشگاه فرهنگیان کردستان رابطه مثبت و معناداری دارد و شایستگی های اساتید پیش بینی کننده تجارب تحصیلی دانشجویان بود.
    کلیدواژگان: شایستگی های مدرسان، تجارب دوره، دانشجویان، دانشگاه فرهنگیان
  • مینا فیاضی، شهرام رامشت، میثم صداقت زاده* صفحات 179-200
    هدف از انجام این پژوهش، استخراج ویژگی های مربی شایسته در اندیشه شهید مطهری بوده است. بدین منظور از روش کیفی تحلیلی استفاده شده است. جامعه پژوهش شامل کلیه منابع و مراجع موجود و مرتبط با آراء و اندیشه های فلسفی -تربیتی شهید مطهری است. از آ ن جا که در این تحقیق کلیه آثار مورد تحلیل قرار گرفته، نمونه گیری انجام نشده است. یافته های پژوهش حاکی از آن است که به طور کلی دو دسته ویژگی حرفه ای و شخصیتی در اندیشه شهید مطهری برای مربیان قابل استنباط است. از جمله ویژگی های حرفه ای می توان به تربیت یافتگی، دغدغه و انگیزه، شناخت نظام تربیتی، بصیرت و انتخاب، و مهارت و توان اشاره کرد. در کنار ویژگی های حرفه ای مربی که در تعامل با متربی معنا می یابد، اکتساب ویژگی های شخصیتی نه تنها در فرایند تربیت موثر است که بدون در نظر گرفتن عمل تربیت نیز کمال محسوب شده و موجب رشد و تعالی مربی است. بندگی و عبودیت، خلوص و خیرخواهی، صداقت و تقوا، تواضع و خشوع برخی از ویژگی های شخصیتی مربی شایسته در اندیشه شهید مطهری هستند.
    کلیدواژگان: مربی، ویژگی های مربی، تربیت، شهید مطهری
  • نازنین کریم زاده*، مریم درویشی، معصومه فریدونی صفحات 201-237

    این پژوهش با هدف تبیین رابطه استفاده از فضای مجازی با تربیت اخلاقی دانش آموزان و از نوع توصیفی و همبستگی بوده که در جامعه دانش آموزان دختر متوسطه دوم همدان در سال تحصیلی 1401-1400  با روش نمونه‎گیری خوشه ای چندمرحله ای تعداد 364 نفر انجام گرفت. جهت گردآوری اطلاعات از پرسش نامه محقق ساخته سنجش میزان استفاده از فضای مجازی و پرسش نامه تربیت اخلاقی عسگریان بیگدلی و همکاران (1397)، استفاده شد. نتایج با استفاده از نرم‎افزار SPSS و آمار توصیفی و استنباطی مورد تحلیل قرار گرفت. یافته ها نشان داد 57 درصد از تغییرات متغیر ملاک توسط متغیرهای پیش بین قابل تبیین است و 43 درصد از تبیین متغیر ملاک به سایر مولفه ها بستگی دارد. همچنین نتایج آزمون مدل نشان داد تمامی چهار بعد استفاده از فضای مجازی بر تربیت اخلاقی دانش آموزان موردمطالعه قابل پذیرش است و تاثیر این متغیرها قابل پیش بینی است. همچنین 61 درصد از تغییرات موجود در شرم و حیا، 42 درصد از تغییرات موجود در غیرت، 11 درصد از تغییرات موجود در وقار و متانت، 3 درصد از تغییرات موجود در کرامت و 7 درصد از تغییرات موجود در عزت دانش آموزان ناشی از متغیرهای پیش بین مورد بررسی یعنی استفاده از فضای مجازی و ابعاد آن است. نتایج نشان دادند استفاده از فضای مجازی با چهار مولفه میزان آشنایی، مدت استفاده، میزان اعتیاد و حضور در انواع فضاهای مجازی بر روی بعد کلی تربیت اخلاقی و ابعاد شش گانه مورد اشاره تاثیر دارد. دراین بین میزان آشنایی با فضای مجازی موجب تقویت تربیت اخلاقی شده و سه بعد دیگر آن یعنی مدت استفاده، میزان اعتیاد و حضور در انواع فضاهای مجازی تربیت اخلاقی را دچار تنزل و افت می نمایند.

    کلیدواژگان: فضای مجازی، تربیت اخلاقی، دانش آموز، دوره متوسطه همدان
  • مریم برادران حقیر*، سیمینه زینلی زاده، طاهره محسنی صفحات 239-268

    هدف پژوهش حاضر دستیابی به منظومه فکری و اندیشه های دو رهبر انقلاب اسلامی ایران درباره نقش معلمان در تمدن سازی است که هسته اصلی آن را دانش آموزان باهویت تشکیل می دهد. ازآنجاکه انقلاب اسلامی داعیه دار تحقق تمدن سازی است، این ویژگی ها در بیانات رهبران انقلاب اسلامی ایران مورد بررسی قرار گرفت. به این ترتیب که نمونه ای هدف مند از بیانات و پیام ها که در جمع فعالان حیطه تعلیم وتربیت انجام شده، انتخاب و به شیوه تحلیلی - استنتاجی در متن، یافته ها در دو بخش ارایه شد. بخش اول که مبتنی بر غوطه وری در بیانات است به ویژگی های هویت سازی در دانش آموزان به عنوان هدف تعلیم وتربیت پرداخته و در چهار رابطه با خویشتن، با خداوند، با جامعه و نسبت با بیگانگان دسته بندی شده است. بخش دوم بر شایستگی معلمان به عنوان سرمایه های سرمایه ساز اشاره دارد که به چهار مقوله ویژگی های اخلاقی، توانمندی ذهنی و باورها، دانش کاربردی و مهارت عملی می پردازد. این مقولات هریک در سه بعد نسبت با خداوند، با جامعه و با بیگانگان مورد تحلیل قرار گرفته اند. نتیجه آنکه تمدن سازی به عنوان آرمانی بلند نیازمند توجه به سرمایه انسانی است و ازآنجاکه نهاد رسمی تعلیم وتربیت میزبان و مولد چنین سرمایه ای است، معلمان به عنوان سرمایه ساز نیازمند بالندگی و تحقق شایستگی هایی هستند تا بتوانند عرصه را برای تربیت سرمایه انسانی مهیا کرده و با تربیت دانش آموزان باهویت و مستقل مسیر را برای تمدن سازی هموار نمایند.

    کلیدواژگان: تمدن، مدرسه تمدن ساز، شایستگی، سرمایه انسانی، رهبران انقلاب اسلامی
  • دنیا درویشی*، سودابه مصطفوی، وحید دوستی، فرانک موسوی صفحات 269-288
    هدف از این پژوهش، واکاوی ابعاد و مولفه های آموزش عملگرا (پراگماتیسم) در درس علوم تجربی مقطع ابتدایی به منظور ارایه مدل مناسب بود. روش پژوهش از نوع کیفی و با رویکرد تحلیل مضمون است. جامعه آماری شامل اساتید دانشگاهی و معلمان ابتدایی بود که در موضوع تحقیق تخصص نسبی داشتند. نمونه گیری به تعداد قابل کفایت و با روش هدف مند بر مبنای رسیدن به اشباع نظری انجام شد و 18 مصاحبه با 18 نفر از صاحب نظران انجام گرفت. ابزار پژوهش شامل مطالعه کتابخانه ای نظام مند و مصاحبه های اکتشافی ساختارمند بود. روایی ابزار بر اساس اعتبار حقوقی و علمی نمونه، نظر خبرگان و توافق بین مصححان ارزیابی و تایید گردید. نتایج نشان داد که معلمان (وظایف معلمان، آموزش معلمان و ویژگی های رفتاری معلمان)، برنامه درسی، روش تدریس (انواع روش تدریس، اهداف روش تدریس و ماهیت روش تدریس) و مدرسه از جمله ابعاد و مولفه های آموزش عملگرا در درس علوم تجربی مقطع ابتدایی هستند که با به کارگیری آنها می توان مباحث درس علوم تجربی را به صورت آموزش عملگرایانه به دانش آموزان منتقل کرد.
    کلیدواژگان: علوم تجربی، عمل گرایی، مدارس ابتدایی، روش تدریس
  • مسیح الله بخشی جهرمی*، مجتبی معظمی، اسمعیل کاووسی، جعفر حسین پور صفحات 289-316
    پژوهش حاضر با هدف شناسایی راهبردهای موثر بر توسعه کارآفرینی در دانشگاه فرهنگیان انجام شد. روش تحقیق، آمیخته اکتشافی بود، در بخش کیفی از روش تحلیل محتوای کیفی و در بخش کمی از روش توصیفی - پیمایشی بهره گرفته شد. مشارکت کنندگان در بخش کیفی شامل متخصصان حوزه کارآفرینی، مدیریت آموزشی، برنامه ریزی آموزشی و مدیریت آموزش عالی در کشور و مسیولان دانشگاه فرهنگیان در کشور بودند که از طریق روش نمونه گیری هدف مند تعداد 12 نفر به عنوان مطلعین کلیدی انتخاب شدند. جامعه آماری پژوهش در مرحله کمی، شامل تمامی اعضای هییت علمی دانشگاه های فرهنگیان کشور بود. با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای تک مرحله ای 328 نفر از اعضای هییت علمی جهت بررسی انتخاب شدند، داده ها در بخش کیفی از طریق مصاحبه نیمه ساختار و در بخش کمی با استفاده از پرسش نامه محقق ساخته گردآوری شد. روایی محتوایی (CVR) 87/0 و شاخص روایی محتوایی (CVI) 68/0 برای پرسش نامه پژوهش به دست آمد، مقادیر ضرایب پایایی برای کل پرسش نامه 88/0 به دست آمد که نشان می دهد ابزار جمع آوری اطلاعات توانایی لازم برای سنجش متغیرهای پژوهش را دارا هستند. نتایج نشان داد که عوامل موثر بر توسعه فرهنگ کارآفرینی در دانشگاه فرهنگیان کارگروهی، توسعه هویت آموزش، توسعه هنجارها، توسعه قوانین حمایت گرایانه، حمایت بیرونی است.
    کلیدواژگان: راهبردها، کارآفرینی، فرهنگ کارآفرینی، دانشگاه فرهنگیان
|
  • Hossein Abbasi * Pages 1-29
    The purpose of this research is to evaluate the effectiveness of critical thinking training on the self-esteem of sixth grade female students in Khoramabad city. The research method is semi-experimental with a pre-test and post-test design. The socio-statistics of the current research are all female students of the sixth grade in Khoram Abad city in the academic year of 2018/2019. 30 students were selected using the multi-stage cluster random sampling method. And they were randomly divided into two experimental (15 people) and control (15 people) groups. The tool for data collection in this research is the self-esteem test questionnaire (Cooper Smith) in the experimental and control groups before and after the intervention. The people of the experimental group participated in 10 sessions of 50 minutes for critical thinking training, then a post-test was taken from both groups (experimental and control). The collected data were analyzed with inferential statistics, MANCOVA , and the results indicated the efficiency and effectiveness of the method, and all the research hypotheses were confirmed. Therefore, it can be concluded that teaching critical thinking increases students' self-confidence. It is also suggested to devote hours to teaching critical thinking in schools.
    Keywords: critical thinking skills, Effectiveness, Self-Esteem, sixth grade elementary students
  • Azam Gholami *, Taheresadat Hoseini, Nastaran Jdorra Pages 31-48
    The purpose of this study was to investigate the effect of using the scamper method on the rate of academic achievement and creativity of female students in the virtual education of biology course in the tenth grade of Taleghani High School in Roodehen in the academic year 2020-2021. From the statistical population, two classes were randomly selected with 64 students, one class with scamper method and the next class with the traditional method were taught online by a teacher. The research was conducted as a quasi-experimental with a pretest-post test design. Torrance questionnaire was used to evaluate the effect of the scamper method on creativity. Descriptive and inferential statistics were used to investigate the research hypotheses and data analysis. The results showed that the experimental and control groups did not have a significant difference in the variable of academic achievement compared; But in the creativity variable, the difference was significant. In general, the results showed that virtual education of biology courses by the Scamper method is ineffective in terms of conceptual understanding of content and academic achievement, and its intervention in teaching only increases the level of creativity in students.
    Keywords: Scamper, Virtual Teaching, achievement, Creativity, biology
  • Nahid Sameti *, Fatemeh Imamgholivand, Seyed Mohsen Mousavi, Maryam Rostami, Faezeh Mohammad Esmaili Pages 49-64

    The present research was conducted with the aim of investigating the Role of Secondary school course with the professional performance of graduates of primary education field of Farhangian University. The descriptive research method was a mixed type. The statistical population of the research is all the graduates of the field of elementary education from 2016 to 2019 of  Farhangian University of  Iran and their managers. According to the type of secondary school course, 40 people from each of the mathematics, experimental and humanities fields were selected by cluster random method. In the quantitative part, the teachers responded to the teacher evaluation standards and professional performance questionnaire (Nolan and Hoover 2011). Based on Alavi Fard's research (2017), the questionnaire has good validity and reliability. In the qualitative part, the teachers and Managers responded to a semi-structured interview based on an open-ended questionnaire online. According to the multivariate variance analysis test, the interactive effect of the type of  Secondary school course and gender was not statistically significant. Also, the results of the One-way analysis of variance of the independent effect of gender, type of diploma, and the level of professional performance of teachers according to the type of province were not statistically significant. Based on qualitative findings; Graduates and administrators have considered the positive effect of high school courses on the professional performance of elementary teachers.

    Keywords: Farhangian University, Secondary school course, Professional performance, Graduates of primary education
  • Kamal Nosrati Heshi *, MohammadReza Barzegar Pages 65-89

    The purpose of the research was to investigate the situation and challenges related to the responsibility of students in virtual classes during the CoVid-19 Pandemic and to find solutions experienced by teachers, parents and education experts to increase the responsibility of children. In this research, using the phenomenological method, in the first step, an interview was conducted with 21 teachers of Ardabil city about the identification of challenges and problems related to responsibility, and the majority believed in the existence of the challenge of responsibility. Then, to overcome the challenges, solutions were presented by the teachers to improve the responsibility of the students. In the next step, 26 parents were interviewed to identify challenges related to their children's responsibility. The findings showed that according to parents, their children were highly responsible. In order to improve students' responsibility, parents also provided solutions. Finally, 10 education experts were interviewed about the reasons for the conflicting opinions of parents and teachers, as well as finding solutions to overcome the challenges. Among the solutions mentioned, it can point to things like providing a suitable model of responsibility, understanding the concept of responsibility and its impact, encouraging the child to do things by himself, giving responsibility in the family and school environment, writing accountability rules, delegating the management of personal life to the individual himself, avoiding blame and orders and prohibitions in performing duties, lack of abundant love for the child and lack of assigning tasks and responsibilities in a general and ambiguous way.

    Keywords: Students, ' responsibility, virtual classes during the CoVid-19 Pandemic, challenges, solutions, lived experience of teachers, parents, specialists
  • Seyed Sadegh Nabavi * Pages 91-126

    The aim of this study was to evaluate the status of the components of specialized interviews for candidates entering the teacher education in Iran. The research method used is a mixmethod of exploratory type. The statistical population of the study included all faculty members and lecturers of Farhangian University. In the qualitative section, 18 faculty members and 20 lecturers using voluntary purposive sampling method and in the quantitative section, 372 people using sampling Multi-stage clusters were selected as a statistical sample. Semi-structured interview and researcher-made questionnaire were used to collect the required data. Semi-structured interview and researcher-made questionnaire were used to collect the required data. To analyze the qualitative data, Thematic analysis method was used and to analyze the quantitative data, one-group t-test and utility spectrum were used. The results show that from the perspective of faculty members and lecturers, the problems of the interview process for candidates to enter the teacher education course in terms of content are in six main categories. Also, the status of the evaluation of the components of the specialized interview is not appropriate and needs to be corrected. According to the findings, it can be concluded that the components of specialized interviews of candidates for teacher education are not accurately evaluated by interviewers for various reasons. Therefore, in order to accept volunteers with professional qualifications, motivated and interested, with appropriate physical and mental health to enter the teaching profession, it is recommended to use the results of paraclinical examinations and psychological tests along with specialized interviews, to evaluate the physical and mental health, and personality traits to do the work of the volunteers.

    Keywords: : student admission, Specialized interview, teacher education
  • Mahmoud Mohammadi *, Hasan Ali Garmabi Pages 127-149

    The purpose of this article is to investigate the experiences of social science education graduates from specialized courses in the social science education field at Alborz Farhangian University. The research method is a qualitative method with a phenomenological approach. The studied samples are 20 graduates of social science education at the Farhangian University of Alborz in 1401. The number of samples was determined based on the principle of theoretical saturation.  The data collection method is the semi-structured interview method and the data analysis method is the thematic analysis method. The lived experiences of social science education graduates from specialized courses in social science education were categorized into 5 categories and 2 main themes. The categories of cognitive changes, affective changes, and skill changes were divided into the theme of learning experiences from specialized courses. The categories of problems related to the content of courses and problems related to the presentation of courses were classified in the theme of educational problems of specialized courses. The findings of the research show that despite the fact that specialized courses have caused learning in student teachers, specialized courses in the field of social science education have been associated with problems in the content design and presentation of specialized courses.

    Keywords: Experienced curriculum, specialized courses, Phenomenology, social science education, graduates
  • Jafar Torkzadek *, Valiahmad Kermaj Pages 151-178
    The present research aims at studying the relationship between teachers’ competences with course experiments of the students of Farhangian University branch of Kurdistan. The research method adopted(quantitative-qualitative)  here was mixed nesting. In the quantitative part, a descriptive-correlative method was used. The statistical population of the research consisted of 720 senior students of Farhangian University, who were selected using the 0.30 cluster sampling method, and in order to measure the research variables, two researcher-made competence scales (technical, behavioral and contextual) and the researcher-made scale of students' Course Experiments was used. The gathered data was analyzed by Pearson correlation method and structural equation model. In the qualitative part of the research, a Phenomenological study method was used. And the participants included 33 student-teachers of Farhangian University . In this part of the research, the purposeful sampling method of the "criterion" type was used. The qualitative data collection method was semi-structured interviews with student-teachers In order to validate the qualitative results, reliability and validity techniques were used. To design the relationship framework between teachers’ competences with course experiments of the students, the content network analysis method was used. The results of this research showed that the competencies of Teachers have a positive and significant relationship with the academic experiences of Farhangian University of Kurdistan, and the competencies of Teachers were predictors of students' academic experiences.
    Keywords: Teachers' competencies, Course experiences, Students, Farhangian University
  • Mina Fayazi, Shahram Ramesht, Meysam Sedaghatzadeh * Pages 179-200
    The purpose of this research is to investigate the conditions and obstacles of acceptance of the teachers' invitation by the student and to provide solutions for acquiring conditions and avoiding the acceptance of teachers' invitation obstacles. For this purpose, the analytical-qualitative method has been used. The research population includes all available sources and references related to Martyr Motahari's philosophical and educational thoughts. Since all the works of analysis are included in this research, sampling has not been done. The research shows that in the thought of Martyr Motahari, the conditions for accepting the teachers' invitation were to be pure, to be alive to the Fitrah, and to feel the responsibilities and obstacles of not to accepting it, including heart disease, rust of the heart, sealing of the heart, lack of insight, deafness of the heart, distortion of the soul's book, following the habits of the fathers, etc. Also, some of the solutions are: acquiring faith and worship and regulating love and hatred.
    Keywords: Educator, Characteristics of educators, Education, Martyr Motahari
  • Nazanin Karimzadeh *, Maryam Darvishi, Masomeh Fereidouni Pages 201-237

    This research was conducted with the aim of studying the relationship between the use of virtual space and the moral education of female students in the second year of secondary school in Hamadan city. The research was a descriptive and correlational type that was conducted in the community of female students of the second secondary school in Hamedan city in the academic year of 2021-2022 and 364 people were selected as the sample size by multi-stage cluster sampling method. In order to collect information, the questionnaire for measuring the amount of use of virtual space and the moral education questionnaire of Asgarian Bigdeli et al. (2017) were used. The results were analyzed using SPSS software and descriptive and inferential statistics. The results showed that the use of virtual space is related to the four components of familiarity, duration of use, degree of addiction and presence in virtual space, with the general dimension of moral education and the six mentioned dimensions. Meanwhile, the level of familiarity with virtual space has a positive relationship with moral education, and its other three dimensions, i.e., the duration of use, the level of addiction, and the amount of presence in various virtual spaces have a negative relationship with moral education. It seems that trainings in the field of how to use virtual space correctly for students and parents as well as managing this space can be effective in improving students' performance.

    Keywords: virtual space, moral education, student, Secondary School
  • Maryam Baradaran Haghir *, Simineh Zeinalizadeh, Tahere Mohseni Pages 239-268

    The purpose of the present study is to obtain the intellectual system of the two leaders of the Islamic Revolution of Iran about the role of teachers in civilization. The core of this role is the student’s identity. Since the Islamic Revolution claims the realization of civilization, these characteristics were examined in the statements of its leaders. The target population of this research includes statements and messages that were expressed among the activists in the field of education. The analysis of the sample text was done in an analytical-inferential way and findings were presented in two parts. The first part, which is based on immersion in statements, deals with the characteristics of students' identification as the goal of education and is categorized into four relationships with oneself, with God, with society, and with strangers. The second part refers to the competence of teachers as capital assets, which deals with four categories of moral characteristics, mental ability and beliefs, practical knowledge and practical skills. Each of these categories have been analyzed in three dimensions in relation to God, society and foreigners. The result is that civilization building as a lofty ideal requires attention to human capital and since the official institution of education is the host and producer of such capital, teachers as capital builders need to grow and realize competencies so that they can prepare the field for human capital training and with Educating students with identity and independence pave the way for civilization.

    Keywords: Civilization, Civilization-building school, Competency, human capital, Leaders of the Islamic revolution
  • Donya Darvishi *, Soodabe Mostafavi, Vahid Doosti, Faranak Mosavi Pages 269-288
    The purpose of this study was to analyze the dimensions and components of pragmatic education in elementary science courses in order to provide a suitable model. The research method is qualitative and with thematic analysis approach. The statistical population included experts and elementary teachers who had relative expertise in the research topic. Sampling was done in a sufficient number and with a purposeful method based on reaching theoretical saturation, and 18 interviews were conducted with 18 experts. The research tools included systematic library study and structured exploratory interviews. The validity of the tool was evaluated and confirmed based on the legal and scientific validity of the sample, expert opinion and agreement between the correctors. The results showed that teachers (teachers' duties, teacher training and teachers' behavioral characteristics), curriculum, teaching methods (types of teaching methods, objectives of teaching methods and the nature of teaching methods) and school are among the dimensions and components of pragmatic education in elementary science courses, which can be used to convey the topics of sciences to students in the form of pragmatic education.
    Keywords: Science, Pragmatism, elementary schools, teaching method
  • Masih Allah Bakhshi Jahromi *, Mijtaba Moazami, Esmaeil Kavoosi, Jaafar Hossein Poor Pages 289-316
    The aim of this study was to identify effective strategies on entrepreneurship development in Farhangian University. The research method was exploratory mixed in the qualitative part the qualitative content analysis method was used and in the quantitative part the descriptive-survey method was used. Participants in the quality section included experts in the field of entrepreneurship, educational management, educational planning and higher education management in the country and officials of Farhangian University in the country, who were selected as key informants through targeted sampling method. The statistical population of the study in a quantitative stage included all faculty members of the country's cultural universities. Using one-stage cluster sampling method, 328 faculty members were selected for the study. Data were collected in the qualitative part through semi-structured interviews and in the quantitative part using a researcher-made questionnaire. Content validity (CVR) of 0.87 and content validity index (CVI) of 0.68 were obtained for the research questionnaire, the values of reliability coefficients for the entire questionnaire were obtained at 0.88, which shows that the information collection tool has the necessary ability to measure variables. They have research. The results showed that the factors affecting the development of entrepreneurial culture in Farhangian University include working group, development of educational identity, development of norms, development of protectionist laws, external support.
    Keywords: Strategies, Entrepreneurship, Entrepreneurship Culture, Farhangian Universities